Toepassingsgebieden slotsystemen
Complete productlijn
Contactkaarten (CHIP)

Kaarten met contacten

Kaarten met een vierkantig goudgekleurd blokje (bankpas - chipknip) vallen onder de categorie SMARTCARDS. Een smartcard is een kaart waarin een microprocessor met geheugen (micro computer) of alleen geheugen zonder programmeerbare mogelijkheden. Een microprocessor kaart kan handelingen verrichten zoals optellen en aftrekken of kan op een andere manier opgeslagen informatie veranderen, terwijl een geheugenkaart alleen vooraf vastgelegde taak kan vervullen.


 

Chipkaart

Smartcards kunnen in tegenstelling tot magneetstripkaarten, gegevensdragers die alle noodzakelijke functies en informatie bevatten. Daarom zijn ze niet afhankelijk van toegang en raadpleging van externe opgeslagen gegevens op het moment van gegevensoverdracht.

Voor een goede werking is het noodzakelijk dat de contacten waarmee de verbinding wordt opgebouwd altijd schoon te zijn, mochten ze vuil zijn dan zijn met een schone potloodgum overigens eenvoudig te reinigen. Met de nadruk op schoon, want de koolstof van de potloodstift geleid prima, dus als dit tussen de contactbanen ingewreven wordt in het middel erger dan de kwaal.

Verderop in deze pagina besteden we uitvoerig aandacht aan technische aspecten en mogelijkheden!

Nadelen contactkaart

Wellicht het grootste nadeel van deze kaartvorm is dat altijd een contactverbinding gemaakt moet worden met het kaartlezer of kaartterminal van het systeem. Door de verbinding met de lezer via contacten op te bouwen kan er op de kaart (maar ook in de lezer) contactvervuiling optreden, chipbeschadiging door statische elektriciteit, oxidatie door vocht, geleidende (vocht en stof) stofvervuiling tussen de contactbanen, vochtindringing onder chip, met name contactslijtage bij veelvuldig gebruik beperken de functionele inzetbaarheid behoorlijk.

Tegenover deze nadelen staan ook voordelen zoals een zeer hoge geheugen capaciteit en een hoge processorsnelheid. Daardoor is dit kaarttype met name geschikt voor stationaire of hoogbeveiligde toepassingen zoals Canal Plus, digitale ontvangers, SIM kaarten of voor incidenteel gebruik zoals EMC bankkaarten, telefoonkaarten of computer logon. Maar is naar onze mening absoluut niet geschikt voor de aansturing van multifunctionele (bedrijfs) toepassingen. Dus daar waar deze kaart veelvuldig gebruikt moet worden, bieden contactloze kaarten onmiskenbare voordelen.


Welke kaart?

Een geheugenchip of een microprocessorchip? Dit hangt helemaal af voor welke toepassingen u de chip wilt gebruiken, veel gegevens opslaan (opslag slothandelingen) of een hoog niveau van beveiliging (encryptie - versleutelen van gegevens). De keus voor een bepaalde chip wordt aangestuurd door de toepassingen die de chip aanstuurt. Het is goed om vooraf een duidelijk beeld te hebben van de eisen die aan de chip worden gesteld, niet alleen op de korte maar zeker ook op de langere termijn.

Aangezien deze techniek uit 1973 komt heeft deze zich explosief ontwikkeld. Hierdoor is er een grote verscheidenheid aan chips ontstaan, bijna te veel om op te noemen, waarvan lang niet meer alle typen leverbaar zijn. Veel van deze chips uit de beginperiode, zijn inmiddels vervangen door chips met een grotere capaciteit, een hogere betrouwbaarheid en een betere functionaliteit. Van de meest populaire uitvoeringen zijn er nog wel "antieke" chips te leveren maar gezien de systeemleeftijd, slechte maatvoering dus pasvorm bij chipembedding en prijstelling is vaker zinvol om naar een goed alternatief te kijken.

Bovendien is het vaak niet mogelijk aan de contacten aan de bovenkant te zien welke chip er onder zit. Kijk maar eens naar het volgende plaatje met enkele antieke typen.

Chipcontact vormenActuele soorten CHIPS

Een behoorlijk aantal fabrikanten leveren chipkaarten zoals Bull, Texas Instruments, Microchip (I2C), Motorola, Siemens (Infinion), Samsung, NXP Semiconductors, Atmel, enz. Van al die fabrikanten zijn weer heel veel soorten leverbaar met elk een specifiek toepassingsgebied, grof gezegd zijn er meer dan 200 verschillende chips verkrijgbaar. Enkele soorten: ST14CO2, SLE4442, SLE4428, I2C BUS ARI24C64, SLE5536 en AT88SC1616.

Alsof dit alles niet al voor voldoende verwarring zorgt, zijn er ook nog veel kaartfabrikanten zoals GEM , -(GEMALTO)-, AXALTO, G&D, Oberthur, IBM enz. Dit zijn bedrijven die chips inkopen, voorzien van hun eigen softwarematige handtekening en vervolgens verwerken tot specifieke of kaarten voor algemene toepassingen. Bovendien is er ook nog een besturings systeem nodig, om de microprocessor softwarematig aan te sturen zodat deze functioneel is. Om een besturings systeem te kunnen programmeren maakt men tegenwoordig veel gebruik van JAVA (b.v. IBM-JCOP) als programmeertaal. Deze kaarten heten dan ook toepasselijk Java kaarten

Van alle aanbieders van JAVA kaarten is de "JCOP" (Java Card Open Platform) familie de meest "open standaard". Deze java kaarten worden voor verschillende professionele toepassingen gebruikt als een zorgpas, nationaal paspoort en in miljoenen bankpassen die wereldwijd zijn uitgegeven. Deze JCOP smart card is ook leverbaar in combinatie met contactloze Mifare technologie, waarmee de kaart voor zowel logische als fysieke toegang te gebruiken is.

Door de talloze functionele mogelijkheden, grote diversiteit chiptypes/kaarten en de sterke prijsschommelingen (dagprijzen) houden we geen voorraad aan, maar bestellen we gewenste uitvoeringen bij onze productleveranciers.


 

Chip met naam

Multifunctionaliteit?

De mogelijkheid om (meerdere) toepassingen op een chipkaart te laten werken biedt een reeks van mogelijkheden. Jammer genoeg kunnen deze door beperkingen van apparatuur / software en vaak vanwege privacy redenen onvolledig benut worden. Indien multifunctionaliteit met een chipkaart gewenst is, adviseren wij vooraf een haalbaarheidsonderzoek door ons te laten uitvoeren om achteraf teleurstelling m.b.t. het verwachtingspatroon te voorkomen.

Vaak zien we dat leveranciers een speciale (gepersonificeerde) chip aanbieden voor één specifieke toepassing, waardoor deze card meestal alleen maar te gebruiken is voor één toepassing. Als een kaart geschikt gemaakt moet worden voor multifunctionele toepassingen dan zullen de lezers van de verschillende toepassingen/ fabrikanten deze aangepaste chip moeten "accepteren". In de praktijk is een multifunctionele kaart nauwelijks te realiseren als de toepassingen door verschillende leveranciers geleverd worden.Barcode kaarten
Contactloze kaarten