Toepassingsgebieden slotsystemen
Complete productlijn
Magneetstrip kaarten

Magneetkaarten

Magneetstrips zijn op dit moment nog het meest toegepaste systeem om digitale gegevens op een kaart te zetten. Iedereen kent dit kaarttype wel uit eigen ervaring uit van vele toepassingsvormen, zoals pincode betalingen met bankkaarten, toegangskaarten, identificatiekaarten, hotelkamer(slot)kaarten, klantenkaarten, lidmaatschapskaarten enzovoorts.


 

magneetkaart

Gunstige prijskwaliteit verhouding

Magneetkaarten en de bijbehorende lezers zijn relatief goedkoop in aanschaf, het nadeel is dat de lezers altijd gekoppeld dienen te zijn met een "online" informatieopslag om de informatie te kunnen ver- en bijwerken. Voor speciale toepassingen zoals klantenbindingsystemen zijn speciale terminals ontwikkelt die deze informatie autonoom kunnen verwerken.

De toepassingen van magneetkaarten zijn legio. Voorbeelden zijn: tijd en toegangregistratie, toegangsautorisatie (in combinatie met pincodes of mechanische beveiliging), klantenkaarten, hotelsleutels, open en gesloten betaalsystemen enz. Ook bestaat de mogelijkheid om kaarten met andere informatiedragers van een magneetstrip te voorzien, om bijvoorbeeld een gefaseerde invoering naar contactloze smartcards mogelijk te maken. Nadeel blijft echter de gevoeligheid voor magnetische velden en het grote verslijt door de gebruikte leestechniek.

Verderop in deze pagina besteden we uitvoerig aandacht aan technische aspecten en mogelijkheden!

Verouderde techniek?

Hoewel deze techniek al tientallen jaren bestaat voldoet deze nog steeds aan de hoge functionele eisen die banken er aan stellen. Aangezien het kopiëren van de informatie die op de magneetstrip staat met de juiste apparatuur eenvoudig is, worden alle belangrijke gegevens centraal opgeslagen en verwerkt op een beveiligde computer die via een beveiligde verbinding aan de lezer gekoppeld is. Zo staat bijvoorbeeld de pincode en de saldo-informatie van banken niet op de kaart, maar zijn deze veilig opgeslagen op een computer. Deze vergelijkt of de pincode die door de gebruiker ingevoerd wordt correspondeert met die in het systeem en of de gewenste functionele handeling uitgevoerd mag worden.

Op de afbeelding aan de zijkant kunt u zelfs duidelijk het bitpatroon waarnemen van de informatie die op het kaartspoor geschreven staat.


 

Vloeitje met ijzerpoeder

Magneetstrip

Deze donkere streep op de kaart is te vergelijken met een klein stukje audio band geplakt op de kaart. In plaats dat er spraak op staat, zijn er nu digitale gegevens (data) in opslagen. Deze data kan dus met een magneetkop gelezen of gewijzigd worden. Op zich een prima techniek aangezien deze nog steeds wordt toegepast voor het maken van backups voor computers.

Magneetstrips hebben het vermogen om magnetische informatie vast te houden of te verliezen, dit afhankelijk van de mate waarin deze strips blootgesteld worden aan magnetische velden. Deze eigenschap wordt aangeduid met coërciviteit (HC) of density. Er bestaan grof gezegd twee uitvoeringsvormen de LoCo (Low Coercivity, 300 oersted) en HiCo (High Coercivity, 4000 oersted) uitvoering. LoCo cards herkent men aan de meestal bruine strip, HiCo cards hebben een zwarte. De Loco kaart is het goedkoopste, maar helaas is deze zeer gevoelig voor externe magnetische velden. Dit houdt in dat de deze card niet in de buurt van sterke velden gehouden mag worden, omdat de informatie mogelijk verloren kan gaan. De HiCo magneetstripkaart wordt het meeste toegepast omdat deze relatief ongevoelig is voor externe magnetische velden.

De magneetstrip is op bestelling leverbaar in verschillende kleuren.


 

Magneetstrip

ISO normering magneetkaarten

Functionele zaken zoals de plaatsing van de strip op de achterzijde van de card zijn bepaald in de ISO normering 7811. Conform deze normering is deze ISO-magneetstrip verdeeld in 3 sporen en iedere spoor (track) is volgens ISO-norm bestemd voor specifieke informatie.

• ISO track 1 - 79 alfanumerieke karakters - (high zone) - alleen lezen
• ISO track 2 - 40 numerieke karakters - (mid zone) - lezen en schrijven
• ISO track 3 - 107 numerieke karakters - (low zone) - alleen lezen

Vaak wordt in de praktijk deze spoornormering niet gevolgd, voor redenen van "unieke beveiliging" (Informatie verdeling over 3 sporen). Bij hotelkaarten wordt bijvoorbeeld vaak het 3de spoor gebruikt om informatie op te zetten. Ook wordt er wel eens met de bit-rate per track geknoeid, dit is alleen zinvol bij automatische inslik lezers. Alle magneetstrip beveiligingmethodieken stellen, als je over de juiste apparatuur beschikt, weinig voor.

De duurzaamheid en foutloze werking van een magneetstrip wordt voor een belangrijk deel al bij de productie van de card bepaald. Wij maken enkel gebruik van de meest betrouwbare strip die door middel van "flush-on" techniek geïntegreerd wordt in het plastic. De andere techniek, "roll-on", bestaat uit het aanbrengen van de strip na het lamineren van de card. De magneetstrip ligt dan boven op de card en is daarom kwetsbaarder.

Deze magneetstrippen zijn ook te combineren met andere kaartvormen zoals met contact en contactloze kaarten.


 

Iso normering magneetkaart

Encoderen magneetstrip

Indien gewenst voorzien wij de magneetstrips op de plastic kaarten van datagegevens conform de ISO 7811 normering. Specifieke wensen op het gebied van magneetstrip programmering zijn in overleg mogelijk. Standaard encoderen wij de magneetstrip met informatie tijdens het personalisatieproces. Hierdoor wordt voorkomen dat de magneetstrip met de foutieve informatie wordt beschreven, aangezien alle gekoppelde informatie uit hetzelfde personalisatie (afdruk) bestand komt. 

Encoderen Datagegevens aanbrengen

Speciale kaartvormen
Voorbedrukte kaarten